I reklamen för en känd hifi-kedja hävdas att dåligt ljud dödar bra musik. Så är det naturligtvis, men en annan sak, som alla inte tänker på, är att ett dåligt rum kan döda bra ljud. Som tur är finns det dock saker man kan göra för att förbättra ljudet.
Folk som testar audioprylar, exempelvis för hifi-tidningar, har länge vetat att rummet är det som har allra störst påverkan på det faktiska ljudet. Det handlar inte bara om hur man placerar högtalarna, det handlar även om i vilken typ av rum man placerar dem.
De flesta av oss har inget val. Det finns bara ett rum där vi kan placera högtalarna, och det är vardagsrummet. Och även den mest inbitne audiofil drar sig nog för att göra om vardagsrummet från grunden bara för att få bättre ljud. Det kostar ju pengar, som annars kan användas till att köpa annan utrustning. Dessutom bor ju många faktiskt i bostäder som de inte äger, och då är det inte tillåtet att plocka fram tigersågen.
Vissa högtalare, t.ex. Piega Classic 80.2, är mycket känsliga för var i rummet de placeras. De kan inte stå för nära bakväggen, för då blir basen svulstig och odefinierad. Placeras de för långt fram fungerar inte stereoperspektivet lika bra, eftersom högtalaren hamnar för nära lyssnaren.
Förbättra ljudet
Även en mindre känslig högtalare kommer att påverkas av rummet, det ligger helt enkelt i ljudets natur. Därför kan man få ett hårt övertonsregister i ett sparsamt möblerat rum, framför allt om det har parkettgolv. Även storleken har betydelse, närmare bestämt har den betydelse för hur basen återges. En högtalare som ska låta stort och tungt kan bli slapp och luddig när frekvensen sjunker, och det blir problem med utfasningar och stående vågor. Energin kan också fördelas olika mellan två högtalare, som i teorin kanske når ner lika lågt. Kraften kan fördelas olika över registret, vilket får till följd att reflektioner från väggarna inte påverkar båda högtalarna på samma sätt. Högtalarna kan i ett sådant fall placeras olika nära den bakre väggen.
Några saker som man alltid kan göra är följande:
- Räkna på var du ska placera högtalarna. Det finns flera kalkylatorer på nätet för att beräkna vilken placering som är den optimala. Tänk på att du kommer att få flytta högtalarna fram och tillbaka med utgångspunkt i uträkningen. Det gäller att ha tålamod, men till slut kommer du att hitta en bra balans.
- Var inte rädd för möbler. Ju fler mjuka material du har i rummet, desto bättre kommer din anläggning att låta. Mjuka material, som mattor, fåtöljer och soffor, minskar reflektionerna, som får ljudet att låta hårt. Har du parkett eller klinkers på golvet, lägg en matta mellan högtalarna och lyssningsplatsen.
- Absorbenter på sidoväggarna gör också ljudet mindre hårt. Välj ljuddämpande tavlor eller screentryck, eller häng upp tjocka textilier. I många länder har man handknutna mattor på väggarna.
- Ställ högtalarna på spikes, och om de står på en matta, se till att piggarna går igenom mattan ner till golvet. Om du vill skydda golvet, använd skyddsbrickor.