Nya mobiler och surfplattor presenteras tätt mellan varven av tillverkarna. Både Samsung och Apple är kvicka med att få nya produkter på marknaden. Trenderna roterar snabbt och en modell är snabbt ”ute”. När en iPad eller smartphone går sönder väljer många att köpa en ny apparat, men faktum är att en reparation är ett mer hållbart alternativ.

Så hur lätt är det att anamma hållbarhetstänket inom elektronik? Vad gör tillverkarna och vad gör politikerna för att minska den överdrivna teknikkonsumtionen? I den här artikeln diskuteras smart teknik utifrån ett hållbart och ekonomiskt perspektiv.

Sprucken skärm

Mobiltillverkarna tycks inte värna om hållbarhet när det kommer till konsumtion. De föredrar att användarna köper nytt istället för att laga en skadad enhet. En av de vanligaste orsakerna till köp av en ny smartphone eller surfplatta är sprucken skärm på den gamla enheten. Den senaste iPad-modellen från Apple släpptes i våras och hade utgångspris från 499 dollar. En tämligen dyr prislapp om den nya surfplattan köps på grund av en skadad, men i övrigt fullt fungerande iPad.

Att reparera ipad istället för att köpa en ny är ett steg i rätt riktning mot ett hållbart elektronikanvändande. Slutkostnaden blir avsevärt mycket billigare än att köpa en splittrans ny surfplatta. Den reparerade enheten kommer dessutom att fungera lika bra som innan skärmbytet.

Krav från EU

Den senaste tidens politiska intresse för hållbarhet har lett till hårdare direktiv från EU. Som en del av debatten kräver nu EU att elektroniska apparater ska vara mer hållbara. Elektronik ska utvecklas med fokus på att göra apparater långlivade. Det ska exempelvis vara lättare att kunna reparera en trasig tvättmaskin, dammsugare eller datorskärm.

Mobiltillverkarna står med andra ord inför en utmaning när det kommer till att dämpa fokuset på konsumtionen. Istället gäller det för giganter som Apple och Samsung att anpassa sina produkter till den ökade medvetenheten gällande hållbarhet.

E-avfall

Avfall av elektronisk kategori så som mobiltelefoner, surfplattor och datorer kallas för e-avfall. Den ökade konsumtionen av den här sortens produkter har lett till en gigantisk ökning av e-avfall. Statistiken visar att det i världen genereras upp till 50 miljoner ton e-avfall varje år.

Här följer några tips på hur en mer hållbar konsumtion av elektronik kan anammas:

  • Reparera smartphones och surfplattor istället för att köpa nytt
  • Skydda enheterna så håller de längre
  • Återanvänd mobila enheter
  • Släng e-avfall på rätt sätt