Technics SL-1200 är kanske inte den bästa skivspelaren, men den var på många sätt före sin tid och har fått stor betydelse för musikens utveckling. Den slutade tillverkas 2010, till många DJs stora sorg. Men nu kan den vara på väg tillbaka.

Technics SL-1200För många DJs är Technics SL-1200, framför allt med modellbeteckningen MK2, Skivspelaren med stort S. Den lanserades i oktober 1972 av japanska Matsushita (idag mer känt som Panasonic), och var ursprungligen tänkt för hemmabruk. Men skivspelaren hade ett flertal finesser som gjorde att den blev populär även utanför hemmen. Den magnetiska motorn med högt vridmoment var inte kopplad till någon rem, utan drev skivtallriken direkt. Det gjorde att skivan stannade direkt när man tryckte på stopp-knappen. Det gick även att justera hastigheten, och sänka eller höja den med upp till åtta procent. Det här var praktiskt för DJs både på radion och på diskotek och klubbar. Det är knappast en slump att discokulturen tog fart efter att SL-1200 lanserats. I Stockholm var Tramps på Sturegatan först med att ha SL-1200 i båset, och en av de första att använda dem var DJn René Hedemyr. Han tog ut svängarna bl.a. genom att lägga en skiva på ett askfat på skivtallriken, lägga skivan på det, vända pickupen upp och ner och kunde på detta sätt spela vissa ljud baklänges, berättar han för Dagens Nyheter.

Ingen hiphop utan SL-1200?

Skivspelaren fick även stor betydelse för hiphopkulturen, som växte fram i New York på 70-talet. Med en SL-1200 kunde man scratcha och mixa. Så här säger Gustave ”Gurra G” Lund, känd från Just D, om Technics SL-1200 i en intervju med tidningen Mitt i:

Technics SL-1200 turntables började tillverkas 1972. Tre miljoner enheter har sålts sedan starten och har du tur blir en av dem din. Kämpa för wheels of steel som vinylspelaren omnämns som i raptexter.

Panasonic slutade tillverka SL-1200 2010, men efterfrågan har varit fortsatt stark, och nu kommer produktionen att återupptas. 14 april släpptes en specialversion, SL-1200GAE, som bl.a. var utrustad med magnesiumarm, i Japan. Skivspelarna kostade 25 000 kr styck, och de 300 exemplaren sålde slut på en halvtimme. Ytterligare 900 exemplar kommer att släppas, och dessutom kommer snart en standardversion, SL-1200G.