Hittat en billig laddare online och känner att du gjort ett klipp? Då bör du också kontrollera så att laddaren du får hem faktiskt är CE-märkt och godkänd – nyligen stoppade nämligen Elsäkerhetsverket 14 stycken mobilladdare då dessa är rent livsfarliga.

Det är viktigt att alltid använda elektronik och teknik av bra kvalitet med äkta batterier om du vill vara säker på att den produkt inte är farlig. Många billiga USB-laddare och mobilladdare som florerar på nätet är nämligen inte CE-märkta och är därför inte säkra att använda. Det var något som bland annat uppmärksammades av Elsäkerhetsverket nyligen då myndigheten stoppade hela 14 stycken olika mobilladdare från att säljas på den svenska marknaden.

”En billig laddare som levereras utan förpackning och som saknar varumärke och namn på tillverkaren. Det är en tydlig varningssignal om att laddaren till mobilen eller surfplattan kan vara farlig, enligt Mikael Carlson, som är teknisk expert vid analysavdelningen på Elsäkerhetsverket.”

Så märker du om en laddare är farlig

Om du vill vara säker på att laddaren du köper är säker så ska du först och främst kontrollera att laddaren är CE-märkt. Och smart är att också säkerställa att den är märkt även med tillverkarens namn och varumärke. Om laddaren levereras utan förpackning, saknar CE-märkningen och har ingen tillverkare angiven så är det troligtvis en kopia du fått och laddaren bör således inte användas. Likaså finns det några saker du ska tänka på vid användningen av laddaren, du ska te bara använda den till det den är ämnad för – alltså om det är en mobilladdare så är det mobilen du ska ladda och inte surfplattan eller tvärt om.